FAQ om sol og soling

Studier viser at solingsutstyr hjelper deg med å bygge en grunnfarge raskere og mer effektivt på grunn av det kontrollerte miljøet. Med et solarium kan du kontrollere en økt og utsette huden din for et jevnt nivå av UVA og UVB-lys. Men når du soler deg utendørs, kan du ikke kontrollere disse elementene, og gir deg derfor mindre konsistente resultater. Dermed gjør det kontrollerte miljøet som et solarium tilbyr, innendørs soling til en mer effektiv måte å få en frisk farge og øke vitamin D-nivåene.

Sole inne – Solarium er utstyrt med rør som avgir UV-stråler. Du kan også kontrollere en økt og eksponere huden din for et jevnt nivå av UVA og UVB-lys. Ikke bare vil soling i et solarium gi deg en fantastisk brunfarge, men også tilby flere fordeler, for eksempel et løft i vitamin D-nivåer og hjelp til å lindre øm muskulatur.

Solen ute- er der du legger deg i solen for å absorbere UV-stråler for å få en brunfarge. Men ulempen er at hvis du ikke bor i et varmt område, kan du bare nyte solen om sommeren. Derfor kan du ikke utsette huden din for et jevnt nivå av UV-stråler. Du kan heller ikke kontrollere mengden UVA- og UVB-stråler. Dette øker faren for å bli solbrent og få skader i huden.

Med spray tanning, går du inn i et avlukke i undertøyet, badedrakten eller naken, mens en konsulent bruker en airbrush for å spraye på deg brunfargen du ønsker å ha. I stedet for å bruke UV-stråler for å produsere en brunfarge, brukes en rekke forskjellige kjemikalier. En av dem er Dihydroxyacetone (eller DHA), en forbindelse som endrer fargen på døde hudceller som ligger i epidermis. Det kan ta flere timer før DHA dukker opp, så de fleste sprayfarger inneholder også et fargestoff slik at du kan se umiddelbare resultater. Men siden dette er en kunstig brunfarge, vil du ikke glede deg over fordelene med soling, for eksempel et løft i vitamin D-nivåer og andre utallige fordeler.

Du kan bruke kontaktlinsene dine under en soling, selv om vi anbefaler at du lukker øynene under en økt og bruker beskyttelsesbriller. Men hvis du finner ut at varmen som kommer fra enheten forårsaker tørrhet og ubehag, kan det være lurt å fjerne dem ved neste soltime.

Mennesker med hudtype I: lys hud, blå øyne, fregner og rødt hår skal ikke bli solbrent. Disse menneskene brenner seg alltid lett og alvorlig. Men også folk som er lysfølsomme og tar medisiner for det, bør ikke være i solen. Hvis du ikke er sikker, spør legen din om å sjekke risikoen for overeksponering.

Det er en stor fordel å bruke krem. Både for fargen sin del og for å hindre uttørking av huden. Vi har ofte litt ujevn fuktighet i huden som kan resultere i ujevn brunfarge (fete partier blir raskere brune). All soling virker uttørrende på huden, og kan dermed virke negativt med hensyn til aldring av huden. Det er derfor viktig å tilføre nok fuktighet.

Alle typer fuktighetskrem kan brukes, såfremt de ikke inneholder parfyme (parfyme kan gi pigmentflekker). Vi anbefaler våre solarieprodukter som inneholder mye fuktighet tilpasset uttørringen du får via solpåvirkning.

Ja, det er klart du kan. I den tiden da solariebruk kom skikkelig i gang her i landet het det at man skulle vente 4 timer etter soling før man dusjet. Dette er IKKE riktig. De fleste tenker aldri at de ikke må dusje etter å ha ligget på stranden i solen, og da gjelder selvfølgelig det samme med solarium. Brun fargen kan ikke vaskes bort! Men husk at huden din trenger fuktighet etter soling, spesielt etter dusjing med såper som også kan virke uttørkende på huden din, så smør deg med fuktighetslotion uten parfyme etter dusjen.

Det står ting i media fra tid til annen som skaper uro blant solkunder. Dessverre (eller skal vi si heldigvis) er dette som regel misvisende informasjon. Både pga uvitenhet fra tilfeldige reportere, og fordi en del av forskningen det blir vist til stammer fra andre land.

Statens Strålevern som er Norges kontrollorgan, har de strengeste krav i Europa når det gjelder hvilke stråler som kan være i et solariumsrør, og styrken på dem. Det som kan være skadelig ved soling både ute og inne er å bli solbrent og så sole seg videre på solbrent hud. Det kan gi permanente skader i huden. Denne typen skader kan i verste fall, men svært sjelden, medføre hudkreft. Som forklart tidligere under punktet om forskjellen på soling inne og ute innser flere og flere at solarium kan være bedre enn solen ute fordi dette er kontrollerbar soling. Men husk alt med måte.